Technológiai és jogi akadálya sincs ma már annak, hogy bárki papír helyett elektronikusan írjon alá bármilyen hivatalos dokumentumot, hazánk ugyanakkor a digitalizáció terén nem éppen éllovas. Pedig esélye lenne bárkinek, hogy digitális identitást alakítson ki magának, mégis a papírban és a személyes megjelenés intézményében hiszünk.

Amikor egy magánszemély, üzletember vagy egy szervezet részére létrehozunk egy digitális identitást, tulajdonképpen annak a kereteit teremtjük meg, hogy az adott alany képes legyen jogilag elismert, kontrollált, biztonságos és a virtuális térben is beazonosítható módon hitelesíteni bármilyen tranzakciót

– mondja Somkuti András a Docler Csoport elnöke, az e-aláírás-specialista NETLOCK ügyvezetője. A szakember szerint egyáltalán nem utópia, hogy akár minden magyar ember és vállalat rendelkezzen digitális identitással, ami képessé tehet bárkit, hogy papír és toll nélkül, a személyes megjelenést kiváltva, távolról, a digitális térben maradva hajtson végre bármilyen jogilag elismert műveletet.

legal-1302034_1920.jpg

Egyelőre csak a legnagyobbak élnek a lehetőséggel

Számos iparágban a piaci verseny és a szabályozói környezet közösen kényszerítik ki a digitalizációt, a pénzügyi szektorban ez például megfigyelhető. Ennek egyik látható eleme, amikor a bankfiókban nem papíron, hanem tableten írunk alá.

Vannak viszont olyan országok, ahol az állam ösztönzi a digitalizációt. Észtországban például az emberek jelentős része már rendelkezik a digitális identitással, ők a kényelem mellett rengeteget is spórolnak ezzel, számításaik szerint minden egyes e-aláírással 1 eurót.

Magyarországon egyelőre inkább a nagy cégek járnak a digitalizáció élén, ugyanakkor egyre több kis- és középvállalat is ráébred a digitális átállással járó költségcsökkentés lehetőségeire. Érdemes is ezt megtenniük, hiszen szakemberek szerint az e-aláírási technológiák rugalmasabbá és kényelmesebbé válásával – akár egy laptop, tablet vagy okostelefon segítségével is írhatunk alá elektronikusan – valamint az állam ez irányú kifejezett törekvésével egyre több folyamat kerülhet majd át közigazgatási szinten is a digitális térbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://ebojtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4715008664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása