Közeleg az adóbevallások leadásának határideje! Jó hír, hogy a magánszemélyeknek három éve már nem kell bajlódnia ezzel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus formában minden adózónak elkészíti azt. Nem úgy a vállalkozásoknak, de ha minden jól megy, akkor három év múlva már nekik sem kell ezen aggódniuk.

Egymillióan már túl vannak rajta

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot – tájékoztatott nemrég Varga Mihály pénzügyminiszter a szaktárca honlapján. Kiemelte, hogy az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. (Nálunk még csak a NAV, Észtországban az egész közigazgatás elektronikusan működik. Erről itt írtunk bővebben!) 

A szaktárca figyelmeztetett: még nyolc nap van hátra, és az szja-bevallási tervezetek automatikusan véglegessé válnak, a bevallási határidő ugyanis május 20-án lejár. 

accounting-761599_1920.jpg

Eddig egyébként több mint kétmillió ember nézte meg azt az adóbevallási tervezetet, amit az adóhivatal készített a számára:

  • csaknem másfél millióan az interneten tekintették át az iratot,
  • további ötszázhetvenezren postán kapták kézhez.

Az eddigi adatok szerint idén mintegy 200 ezerrel többen nyújtották be online a bevallásukat, mint tavaly ilyenkor. Az egymillió online benyújtó kétharmada a bevallási tervezetet módosítás nélkül fogadta el.

Nem mi vagyunk az elsők, de vannak előnyei a magyar rendszernek

Van még néhány tagállam az Európai Unióban, ahol a magánszemélyek bevallását az adóhivatal készíti el, ám az egyszerű kezelhetőség mellett a tervezetek adataiban kiemelkedik a magyar rendszer. Többek között a német, az osztrák vagy a portugál tervezetben ugyanis csak a bérjövedelem szerepel, így például a kamatból, az osztalékból származó jövedelmét és annak adóját mindenkinek saját magának kell kiszámítania, és az adatokat még be is kell írnia a bevallás megfelelő soraiba.

A hazai rendszer előnyt jelent a kedvezmények kezelésében. A gyermekek után járó családi kedvezményt, vagy az első házasok kedvezményét mind tartalmazza a bevallási tervezet. Az önkéntes pénztárba befizetőket is segíti a magyar adóhivatal azzal, hogy előre kitölti a rendelkezést, még a pénztár számlaszámát is tartalmazza a hazai bevallási tervezet.

Ha érdekli, hogy Magyarországon mennyi mindent lehet már elintézni elektronikusan, akkor kövesse blogunkat vagy facebook oldaunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebojtar.blog.hu/api/trackback/id/tr3814822088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása